Om ruimten en oppervlakken op een effectieve, veilige én kostefficiënte manier te ontdoen van bacteriën, virussen en schimmels kijk je best naar een geïntegreerde oplossing die verder gaat dan het zuiveren of vervangen van lucht. “Enkel inzetten op ventilatie en luchtreiniging is ontoereikend én duur”, zegt Roland Maes, CEO bij CRM Group.

Tekst: Joris Hendrickx

“Niet iedere werkplek beschikt over ventilatiemogelijkheden. Professionele luchtreinigers met een HEPA-filter brengen dan weer een serieuze kost met zich mee, zowel qua aankoop als qua verbruik. Bovendien reinigen ze enkel de lucht, en niet de oppervlakken. Schimmels, bacteriën en virussen worden door luchtreinigers niet opgezogen en blijven zo zitten op alle mogelijke contactoppervlakken, waar ze zeer lang kunnen overleven.”

“Typische probleemplekken zijn vergaderlokalen, gedeelde bureaus, koffieapparaten, kopieerapparaten, deurklinken, toiletten, het openbaar vervoer, enz. Kortom: overal waar mensen elkaar vaak tegenkomen en/of bepaalde oppervlakken aanraken met hun handen. Bovendien kan je er vaak onvoldoende afstand bewaren, waardoor virusdeeltjes van iemand anders op jou kunnen neerslaan.”

Schimmels, bacteriën en virussen worden door luchtreinigers niet opgezogen en blijven zo zitten op alle mogelijke oppervlakken.

Ontsmetting van lucht en oppervlakken

“Om deze problemen geïntegreerd aan te pakken, ontwikkelden we de CRM FOG. Dat is een vernevelaar die waterstofperoxide (zuurstofwater) vernevelt, het beste ontsmettingsmiddel dat er bestaat. Het toestel werkt volledig geautomatiseerd en vereist dus geen bediening. Vaak wordt het zo ingesteld dat het ’s nachts gedurende enkele minuten een nevel verspreidt in de ruimte. Die nevel zelf zie je niet omdat het om zeer kleine druppeltjes gaat. Hierdoor kunnen ze zich zeer gelijkmatig verspreiden in de lucht, alsook op én tussen alle oppervlakken.”

“Uiteraard is het toestel een enorme meerwaarde in coronatijden, maar in feite werd het ook daarvoor al enkele jaren veelvuldig gebruikt in de horeca. Daar is al bewezen hoe effectief en goedkoop het is in tegenstelling tot luchtreinigers en ventilatiesystemen. Per beurt kost het je slechts enkele euro’s, omdat er dankzij de zeer fijne verspreiding maar weinig zuurstofwater voor nodig is.”

Maximale veiligheid

“Onze CRM FOG is erg veilig, maar we raden wel aan om het toestel niet te gebruiken in aanwezigheid van mensen. Tijdens de nacht en/of middagpauze zijn ideale momenten. Met die twee beurten per dag is de ruimte zeker voldoende ontsmet. Wanneer je de ruimte daarna opnieuw gebruikt, zal de concentratie van schadelijke deeltjes langzaam terug toenemen, maar blijf je nog steeds ruim onder de concentratie waarbij je geïnfecteerd kan raken.”

 

Bron: https://nl.planet-business.be/het-nieuwe-werken/geintegreerde-oplossing-voor-ontsmetting-van-lucht-en-oppervlakken/?utm_source=CARE&utm_medium=social#

Terug naar overzicht